Tuesday 1 April 2014

MDMA je sinteticki narkotik (psiho supstanca), u novije vreme zauzima visoko mesto kod mladih. U zargonu je poznat kao EKSTAZI (Ectasy). Najcesce se uziva na grupnim slavljima, u stanovima, kaficima, diskotekama i dr. te se ubraja u tzv. klupske droge. U kombinaciji sa alkoholom moze proizvesti jako stetno dejstvo po mentalno i duhovno zdravlje korisnika. Hemijska struktura ekstazija slicna je ostalim sintetickim drogama  koje izazivaju ostecenja mozga.
Kratkorocni efekti: razdrazljivost, paranoidne psihoze, delirijum, impontencija, lupanje srca, poviseni krvni pritisak, hiper aktivnost.
Nacin konzumiranja: oralnim i injekcionim putem.
Zdravstvene teskoce:
Istrazivanja su pokazala da ekstazi izaziva ostecenja na mozgu. Posebno su ugrozeni centri koji regulisu raspolozenje, agresivnost, seksualnu aktivnost, spavanje i osetljivost na bol. Korisnici ekstazija se suocavaju sa istim zdravstvenim rizicima sa kojima se suocavaju i korisnici kokaina, amfetamina i metamfetamina: razdrazljivost, insomniju, konfuziju, drhtavicu, grceve, zabrinutost, paranoju i agresivnost. Hipertermija (povisena telesna temperatura) i grcevi mogu razultirati smrcu.  Ubrzano lupanje srca i povisen krvni pritisak mogu izazvati nepopravljiva ostecenja krvnih sudova mozga, sto moze biti uzrok mozdanog udara.
NEKE OD TABLETA EKSTAZIJA
Tablete ekstazija

No comments:

Post a Comment